Alla inlägg under augusti 2009

Av Olof Södergård - 18 augusti 2009 00:08

Jag och Flås ställde oss undrande till varför inte någon av friidrottskommentatorerna/reportrarna ställer sig frågande till Jamaicas resultatutveckling (och dopningfrågor inom friidrotten i stort). Det är mest ett väldans daltande hit och dit med "genetiskt monster", "framgång föder framgång" mm. Ta och börja ifrågasätt lite mer istället. Resultatutvecklingen (på sprintsidan främst) har ju varit vansinnig och friidrotten har ju haft en hel del skit genom åren, även om det har lyckats tystas ner kraftigt. Om det är några ryskor som åker fast blir det helt plötsligt hela nationen Ryssland som har problem med dopning, och åker en polack fast är det Polen som har problem, inte friidrotten själv. Våga tala mer öppet om det och erkänn att det finns stora problem även inom friidrottsbubblan. I idrotter där det finns ett medialt intresse som genererar mycket pengar (speciellt) kommer det alltid finnas folk som tar till otillåtna hjälpmedel för att nå framgång, sad but true.


Återigen kommer jag att lyfta fram cykel som ett gott exempel, eller iaf de svenska kommentatorerna på Eurosport, Roberto Vacchi och Anders Adamsson. De pratar väldigt öppet om dopningsproblematiken i cykel och deras tankar kring det. Ärligt och öppet istället för att stoppa huvudet i sanden.


Allt för denna afton

Av Olof Södergård - 17 augusti 2009 17:32

Skepp und hoj


Förra veckan utvecklades till en rätt så lugn sådan, träningsmässigt alltså. Skrapade ihop en hel del jobbtimmar vilket var väldans välbehövligt då det är aningens knapert på pengarfronten just nu. Har levt för bra ett längre tag vilket jag kompenserar med nu. Många matlådor med konserver från i vintras. Äckligt och billigt, precis som jag vill ha det. Behöver kunna fortsätta gå till naprapaten också. Dyra besök trots att jag får halva priset.


Jaja. Var faktiskt (hör och häpna) ute och testsprang i fredags. KAnske iofs inte såg ut som löpning, utan mer ett försök att förflytta mig framåt med hjälp av att lyfta ett ben i taget. Kändes som väntat inte helt bra (på något sätt). Den vanliga skumma känslan i höftpartiet fanns där samt de klassiska betong-/telefonstolpelåren man får efter att ha cyklat för mycket och sprungit för lite. Hade noll koordination. Fick verkligen tänka efter ordentligt hur man egentligen gör för att springa. Flåsade iaf ett varv på den klassiska rundan runt Bosön. Tiden var bättre än väntat. Höll 4.27-fart i upplevt distanstempo. Pulsen var ju högre än vanligt, men det är ju inte så konstigt. Det verkar finnas ett ljus långt borta i slutet av tunneln. Avslutade fredagen med ett biffpass på gymmet. Have to keep the pump.


 

Sådan här utsikt bjuds det inte på i roslagen, men väl i Bjurholm. Kamikazefotograferade direkt efter en utförslöpa.  


Lördagen och idag (måndag) ägnades åt cykling. Var två liknande pass med i stort sett samma känsla, aka rutten. Seg som knäck i benen. Var iaf ute och satt av tiden, en dag på jobbet, gjorde det jag skulle und so weiter. Dryga 4h båda dessa dagar. Lördagens puls var 131/176 och dagens 128/165. Stötte på Herr Spenat när jag bajkade hemåt idag. Han sprang 16x1km/45'' på grusvägen bakom gasverken vid roppan. Han var lätt att känna igen på den sedvanliga bomullströjan.


Nu blir det friidrott på televisionsapparaten. Höjdpunkten är givetvis 10 000m-loppet med Kenenisa i spets.



Av Olof Södergård - 14 augusti 2009 23:43

Läste den här artikeln/notisen ikväll och blev lätt konfunderad. Friidrotten och cykelsporten tycks ha aningens olika ståndpunkter kring hur man hanterar dopningsfall. I cykel så får man som regel inte tillåtelse att tävla om man är under utredning, men jamaicanerna som som är under luppen i just detta nu får ändå springa VM. Ytterst märkligt. Vad som är ännu märkligare är anledningen till att de får starta.


[...] IAAF satt ner foten och sagt att VM tappar för många profiler om Powell och hans fem lagkamrater inte kommer till Berlin.


Tappar för många profiler? What the fuck!! Helt sinnessjukt. Detta om något visar hur mycket friidrotten sysslar med antidopningsarbete. Dessa idrottare kan alltså ha sysslat med monkey business, och kan alltså springa hem medaljer och ära på andras bekostnad...men det verkar inte bekomma IAAF. När de ändå är i farten kan de ju slänga in Marion Jones, Justin Gatlin mfl. om det är profiler de är ute efter. Pinsamt. Cykelsporten får alltid ta den mesta av skiten när det kommer till dopade idrottare. Allt som oftast när jag pratar cykel med någon oinsatt typ måste jag förklara att alla cyklister inte är dopade. Rätt tröttsamt. Saken gjordes ju inte heller bättre av att Patrik "Jag älskar fotboll mer än min mamma" Sliskwall och pajasen Hegerfors gjorde några extremt välgenomtänkta analyser av hur cykelsporten idag ser ut. Nä, om nu de här jamaicanerna är misstänkta för något som helst fuffens, varför ens låta dem starta? Jag blir så less.


Imorgon ska jag cykla.

Av Olof Södergård - 12 augusti 2009 23:05

Adidas-folket var inne igår och lämnade en kartong med nästa års skor. Tanken är att vi ska pröva ut pjucksen och ge dem våra 'pros and cons' med skorna. Jag var inte sen med att rota i den lådan så jag fiskade upp ett par Adizero Boston, en lättare träningsko/distanssko enligt min mening. Alltid kul med nya skor (som dessutom är gratis). Fick ut ett par Adistar Ride 2 i juni då Adidas droppade en annan låda. Trefvligt. Antar att jag får bedöma hur dem är att gå och stå i då jag ju, för tillfället, är unlöpable.


 

Värdelös mobilkamerabild, men den ska iaf vara lajmgrön. Rätt fräääk. 


Var sedan och dinerade med Dunberg och Prinsen på Bosöns lyxrestaurang. Oxjärpar på en bädd av ris med grönpepparsås och haricots verts. Efterrätten i form av äppelpaj med vaniljsås avrundade det hela. Gott. Lunchen var aningens mer spartansk i form av råris med rapsolja ihopblandat med en burk billig makrillfilé i tomatsås + lite valnötter. De andra på jobbet tyckte att det luktade kattmat.

Käkade sedan

Av Olof Södergård - 11 augusti 2009 22:15

Ligger lågt med träningen nu när jag har återgått till jobbandet. Kanske bra med lite vila för att suga upp den utförda träningen. Bäst att tänka så iaf då jag inte är överdrivet förtjust i att vila.


Annars då? Jo, jag kan väl berätta om vilka som har besökt butiken. Var en del "kändisar". Sålde en Garmin 405:a till den före detta hopparen av höjder, Kajsa (dock ingen Måns). En ny karriär som långlöpare verkar vara i antågande. Mr-1.08-på-halvmaran-Bernt stannade till och införskaffade sig ett par Asics Piranha som låg på 119 gram. Nu går det inte att skylla på tunga skor längre. Fler lidingölocals spottades såsom SM-tvåan Sofia Öberg, och multitalangen Lina Alainentalo plockade ut lite kläder. Rätt grymt att ha gjort 1.80 i höjd kombinerat med 10.10 på 3000m hinder. Sist men inte minst gled, den för dagen dryge, Spenatmannen in. Spenat ville ha nya mängdskor, aka så lätta och ouppbyggda skor som finns. Dock så fanns det ej något sådant inne som passade Spenats gigantiska ankfötter. Han fick hursomhelst inte lämna butiken förrän han hade köpt några dyra plagg, hehe.


Allt för idag. Good bajs

Av Olof Södergård - 10 augusti 2009 22:42

Hemma i min skyddande verkstad igen. Blev en skaplig vecka uppe i norr träningsmässigt (eller cykelmässigt). Var skönt att få komma bort från huvudstadens stress och folkilskna bilister. Kunde nästan räkna alla bilarna som passerade under varje pass på två händer. Befann mig i Granö, en liten by/ort, lokaliserad mellan Umeå och Lycksele. Vägarna där uppe är i ständigt behov av underhåll då de är hårt åtgångna under vintern, vilket medför lite sprickor och bulor, men va fan, spillerill. Körde en ansenlig mängd grusväg också då asfaltsvägnätet inte är 100% utbyggt. Endast en punka, och det på ett skitdäck som redan var halvdött.


Summering:

  • MÅN- resdag
  • TIS- 5h02min, puls 135/173
  • ONS- 2h14min, 148/176
  • TOR- 4h08min, 125/170
  • FRE- viiiiiila
  • LÖR- 4h01min, 143/176
  • SÖN- 4h37min, 130/170

  • Totalt dryga 20h (för andra veckan i rad. Aldrig hänt förut.)

Har inte kört några regelrätta intervaller (förutom igår när jag la in 5x30s mot slutet) utan det har blivit någon form av fartlek och mycket gnetfart. Har inte kännt mig överdrivet sliten. Det var först under gårdagens pass som en viss seghet samt rövskav började sätta sig. Lördagen pass var riktigt hårt. Släppte aldrig på trycket under de fyra timmarna. Spenderade den mesta av tiden nere i bocken och borrade. Har också märkt av att jag inte behöver lika mycket fast föda under själva cyklingen. Har bara käkat en maximkaka under varje pass (ingen under onsdagen). Dock har en colagel, GT-tabletter samt en festis varit ett nästintill stående inslag. Pure fast carbs.


Spenderade ännu en heldag på bussen idag. Hemsk resa. Satt vid en fönsterplats. Bredvid mig hade jag en äldre tant som smaskade när hon åt och snarkade när hon sov. Framför mig satt en gubbe och hostade hela tiden, och bakom mig satt en och snorade. Lätt panik. Jaja, cykeln kom hem utan rambrott iaf.


Nu blir det jobb nästan hela denna vecka. Är ledig på lördag och då har jag återigen möjlighet att cykla lite längre...om det inte regnar. Annars blir det naturligt en softare träningsvecka. Kanske är bra för kroppen, men inte för psyket.


 


Bild från igår på toppen av backen i Örträsk, i gränslandet mellan Västerbotten och Lappland. Längst ner i backen/svackan rinner Öre älv. Där finns det tydligen en 14 kilometer lång linbana som är/har varit världens längsta (gamla infoskyltar som satt uppe). Har sprungit en löptävling i Örträsk år 2005 tror jag. Då sprang man uppför backen, nu åkte jag utför. Mycket trevligare.  




Av Olof Södergård - 3 augusti 2009 12:44

Sitter på en Y-buss till umeå just nu. Är snart i söderhamn. X-antal timmar kvar. Ska upp och ha lite kvalitetssemester ute i obygden. Har givetvis släpat med mig cykeln också. I torsdags var jag och cyklade en sväng. Hade tänkt mig 4h men det blev 6h. Så kan det bli ibland. Körde rätt hårt med tanke på distansen och de tidigare dagarnas träning. Hade faktiskt bra tryck även på sista timmen. Snittpuls 133, max 168. Fredag och lördag blev det vila pga jobb och resa till vårgårda (scandinavian open). Prinsen lyckades knipa en 2a-plats i den tuffa internationella konkurrensen, men var ruggigt besviken efteråt över att ha förlorat spurten. Tror inte att han har kommit över det än. Chin up Prins! Din storseger kommer. Igår, söndag, stack jag ut på en repa med Dunberg. Ömsom sol ömsom regn. Åkte lite sicksack för att undvika det värsta skyfallen. Skrapade iaf ihop 5h8min med en hel del gnet och hårdare inslag. Snittpuls 138 och max på hela 184. Svettigt. Veckan summeras till dryga 20h fördelat på 4 dagar, alltså 3st hela vilodagar. Helt okej för mig. Mesta veckan sedan påsk. Just det. Bambi sprang hem sm-guldet på 1500m igår! Helt överlägsen. Får se om det kan bli en dubbel idag då 800m springs. Över och ut.

Ovido - Quiz & Flashcards