Alla inlägg under mars 2009

Av Olof Södergård - 5 mars 2009 23:18

En skön sovmorgon imorse. Tryckte på snoozen 4ggr innan jag bestämde mig för att inte somna om igen, och istället bara luta mig tillbaka och lyssna på P3. Najs. Var sedan och lunchade på praktikskolan (denna gång i torsvik) och det bjöds på soppa. Torsdagar brukar ju vara den officiella soppdagen, och till soppa serveras det ofta bröd för att göra det hela en anings mer matigt. Till brödet var det så även extra pålägg till i form av något som kunde liknas vid en julskinka. Lite märkligt kan tyckas, men den smaken var det inget fel på.


Efter denna vilseledande inledning kan jag även så berätta att jag har tränat en gnutta också. Sent om sider masade jag mig ut ur kuvösen och sprang en vända utomhus(!!). Är så jäkla trött på hallen. Sprang väldigt återhållsamt i backarna för att inte belasta tha hip. Wunderbar att få komma ut och löpa på riktigt. Finns inget bättre. Var ute i 32 härliga minuter. Ska försöka genomföra sådana här kortare pass utomhus framöver om det inte nu blir ett bakslag imorgon.


Gick sedan direkt ned till hallen och inledde en lång sejour med styrka, rehab och grundlig stretch. Tog sin lilla tid, ca 90min. Var klar vid 21 ungefär. Känns som att stretchen tar bättre nu. Tror jag har hittat en bättre vinkel som drar ut hela gluteus med omnejd ordentligt. Ett litet ljus av hopp brinner fortfarande. På tal om ljus, fick lite vårvibbar idag när solen var framme och faktiskt värmde. Hade man stått still i några timmar skulle man nog fått en viss pigmentförändring.


Risifrutti är gott. Köpte och åt några idag. Var länge sedan. Ville bara säga det.

Av Olof Södergård - 4 mars 2009 22:42

Gjorde en liten fatburner för att välkomna den nya dagen. 30min innan frukost på trainern. Säkert bra för något. Om inte annat utökas totalmängden en smula iaf. Roade mig med att surfa runt och kika på SVT-Play under tiden då det är så fruktansvärt tråkigt att cykla i samma tempo och belastning längre än 10min.


Som eftermiddagsnöje väntade ett nytt cykelpass, men denna gång lokaliserad till LTIVs lokaler. Fick snacka mig till en plats i ett eget bås då hälsovetarna utförde ett av deras många och omfattande tester av pensionärer. En kalibrering senare och jag var igång. Planen innan var att få ihop 50min kvalité, men det reviderades tämligen omgående under den första intervallen då benen samt kroppen var på väg att lämna lokalen. Bestämde mig då för 4x10'/2', men efter 3st byttes de sista 10min ut mot två 5or istället. Var ganska nedbruten i kroppen kände jag och bonkade i princip (var inte långt ifrån iaf). Flackande blick, dimmigt och flåsig. Härlig känsla! (ingen ironi). Trampade ned i 10min för att sedan, lätt snurrig, fort som fan tvätta och ställa i ordning cykeln. Därefter intaga socker i alla dess former, fruktos, glukos, sackaros you name it.


Varför hände då detta? Nu när jag tänker efter så var nog inte lunchintaget i nivå med samma energinivåer som träningen skulle innebära. Kändes iofs som en lagom stor måltid. Broccoli, blomkål, rökt skinka, solroskärnor, yogurt och pesto. Jaja, det var ju lite kul att bonka ändå, hehe.


Nu har det blivit intervaller i dagarna tre och därför blir det en lugnare dag imorgon. Då är jag förhoppningsvis pigg igen till fredag och lördag. Verkar bli hårt då. Behöver göra några slitiga grisveckor nu för att komma tillbaka i form en anings. Återhämtningsförmågan är inte på topp just nu, men whatever. Nu känns det som att man gör någonting iaf. 

Av Olof Södergård - 3 mars 2009 22:27

Hade tid att träna på förmiddagen idag vilket alltid är trevligt. Speciellt trevligt om man skall springa inomhus då det är lite mer glest på folk sas. Sprang alltså idag. Måste ju försöka bibehålla löpmuskulaturen något sånär iaf. Misstänkte att formen skulle vara allt annat än bra då sjukdom satte käppar i hjulet under en dryg vecka + att det  inte finns så himla mycket att falla tillbaka på mängdmässigt. Jaja, 6x1000m/1' genomfördes efter lite slit. Tiderna tänker jag inte avslöja. Knappt så att jag tittade på klockan själv utan försökte känna av ett bra tempo att ligga på. Ska väl försöka att utöka det framöver i takt med att pumpen blir bättre. Blev nog ändå ett bra underhållningspass. Kommer bli lättare att starta igång löpningen på riktigt sedan när skadorna lämnat min späda kropp.


Fick den angenämna upplevelsen att känna mig extremt långsam också idag. Waller Olleräng var där och finslipade formen inför IEM på fredag. Han sprang väl kanske 5x200m i "god fart". Jag stod mer eller mindre still när han ångade förbi. Kul. Mäster Kent var där och övervakade också under tiden som han spelade in något slags tv-program tillsammans med Sunneborn och ett TV4-crew. Såg motionärsinriktat ut.


På eftermiddagen var jag och bidrog till den svenska ekonomins uppsving genom att konsumera en massa. Ett tufft jobb men någon måste göra det.  

Av Olof Södergård - 2 mars 2009 22:31

Nu jävlar.


I och med att denna nya vecka startade tänkte jag passande nog också dra igång med lite mer riktig träning. Har tränat väldigt lite hela vintern i timmar sett, dock så har merparten av de bedrivna passen varit kvalité, men fortfarande väldigt lite som sagt. Begränsnigen sitter främst i min trilskande höft/rygg/gluteus/hamstring, allt lokaliserat till den högra sidan. Jäkligt skum skada. Ingen verkar veta vad det beror på. Är van att kunna spendera en hel del tid ute i spåren, men iom detta så har det inte varit möjligt. Har testcyklat en del, men det är ju inte i närheten lika roligt som att springa samt att jag är beroende av andra faktorer för att kunna genomföra det. Skallen har den ej heller varit överdrivet sugen på att grotta ned sig till fullo med alternativträning. Det är ju löpning jag vill syssla med!


Jag har nu iaf bestämt mig för att om jag inte kan träna löpning fullt ut för tillfället, så får jag väl ta och göra det i någon annan sport då jag kommer bli sinnessjuk om jag inte får köra skiten ur mig. Valet föll då givetvis ganska enkelt på cykling. En av de ädlaste och mest komplexa idrotterna av dem alla. Jag har ju fått höra att mina wattvärden har varit skapliga från vissa håll och kanter. Lika bra då att testa och se hur långt man kan komma med en lite mer seriös approach. Kommer nog främst inrikta mig på tempo så som det ser ut i dagsläget. Låter Flås vara med och pilla lite i träningsupplägget också. Kan bli intressant det här. Nu håller jag mig iaf sysselsatt. Fortsätter givetvis att springa under tiden, men då skadan hämmar så blir fokuset på cykeln tills vidare. När jag så blir helt skadefri så kommer återigen löpningen att prioriteras.


Började då självklart denna vecka med ett cykelpass. Hoppade upp på trainern och körde ett lagomt pass med tanke på den senaste tidens sjukdom och ringa träning.


Pass: 10'-9'-8'-7'-6'/2'


Snitt/maxpuls: 152/159, 156/162, 157/162, 158/164, 161/168


Är väl inte tillbaka helt till formen som var innan. Aningens kämpigt, men med lite tid så. Skönt att få pumpen att jobba ordentligt igen.


Gick sedan direkt efter ned till hallen och utförde rehabstyrka (bål/höft/stjärt) + rölighet och en grundlig stretch av nämnda delar. Sådär lagomt skoj.


Av Olof Södergård - 1 mars 2009 23:10

Vasaloppssöndag. Åkte in till Per-Porraffär och tittade på det traditionsrika skidlöpet. En riktigt värdig vinnare i Daniel Tynell. Den klart starkaste av dem alla. Jerry får vänta på sin seger.


I en annan del av Europa skidades det en femmil, på modernt vis. En masstartsfemmil är nog det tråkigaste man kan kolla på. En enda lång transportsträcka i 48km för att sedan spurta lite. Tragiskt. Slopa masstarterna och inför de klassiska individuella starterna igen och framförallt den gamla hederliga jaktstarten. Northug jublar över dessa masstarter men det vore intressant om han skulle vara lika glad när det ska åkas femmil i ensamheten med klockan som enda vän.


Här är ett hysteriskt roligt klipp som jag fick tips om idag. Har du inte sett den se den, och har du sett den se den igen. Undrar om han hade filat på den där övergången länge?


Skapa flashcards