Alla inlägg under november 2008

Av Olof Södergård - 20 november 2008 21:31

Tämligen "soft" dag med endast tre lektioner och slutade vid 12-snåret. Traskade sedan iväg mot Breviks station för avfärd mot ropsten och sedan GIH. Väl där petatde jag i mig den vanliga och fantisilösa matlådan bestående av makrill med råris. Belönade mig själv med en kortare sovstund efter maten i de mycket bekväma sofforna vid "pianot".


Klockan hade nu slagit 16 och dagens träning skulle genomföras. Släpade mig bort till Å-lab för en krispig runda med Spenat och Bambi. Lite lätt svalt ute, vilket jag absolut föredrar framför regn, och aningens halt på sina ställen. Benen var ju självfallet sega, men det gick under omständigheterna okej. Spenat kämpade på ganska friskt för att inte bli avhängd i den förhållandevis långsamma farten, hehe. Skrapade väl iaf ihop en 16k. Snittpuls 137 max??? (kraftledninsf*ck).


Imorgon är det fredag. Brukar vara veckans bästa dag. Återstår att se. Nu är jag trött och oinspirerad. En god natts sömn ger förhoppningsvis nya krafter.

Av Olof Södergård - 19 november 2008 21:30

Det är ju ett allmänt vedertaget begrepp att "träningsvärken alltid är värre 2dagar efter aktivitet". Jag kan understryka detta på nyo. Baksidorna fick verkligen jobba under sprintsen kan jag nu konstatera, samt att backarna knappast fungerade som återhämtning. Hade första dagen på praktiken och valde, efter moget övervägande, att morgonjogga dit. Kollade ut rutten på nätet och fick det till att det var ca7k dit. Var dock inte helt hundra på vissa vägval då jag aldrig har rört mig på dessa områden på "ön". Lunkade iaf iväg 0745 och kände redan efter första steget att det skulle bli jobbigt. Det såg allt annat än vackert ut. Tur att det inte är så långt, tänkte jag. Allt var frid och fröjd fram till Stockby. Där tappade jag greppet om min position. Irrade omkring både hit och dit. Tillslut var jag vid Gåshaga och då började jag ana ugglor i mossen. Frågade en äldre herre om vägbeskrivning, men han verkade vara än mer lost än jag. Sent om sider iaf så lyckades jag lokalisera skolan. Det hade då gått 1h och jag var aningens tom på energi samt att träningsvärken gjorde sitt. Det visade sig att jag hade gjort en cirkulerande rörelse runt skolan. Var tydligen ganska nära efter en halvtimmes tid. Jaja, då fick jag ju in lite mer träning iaf. Inget ont som inte har något gott med sig, so to speak.


Sprang sedan hem igen då det var så satans kallt ute, och jag hade inte fått plats med några kraftigare förstärkningsplagg i min 5litare. Känslan var dock en smula bättre på hemvägen. Kunde lyfta på knäna 2cm nu. Hade även erhållit en OL-karta över närområdet av min handledare. Det underlättade. Var tillbaka på Bosön på dryga 30'. Väl hemma så var det bara att svida om igen, nu till styrketräning. Miss "Don't break my nails" hade ett riktigt styggt pass uppskissat. GIvetvis var 90% av passet benstyrka, och då främst baksida... Åååhhh så härligt det var! Kan jag gå imorgon så blir jag häpnad, och kan jag stå på fredag så är det ett mirakel. Skönt att jag inte är ensam om det iaf. Bambi såg ut som en gammal tant på uppjoggen.  


Vet ej hur jag skall kunna förflytta mig imorgon. Har haft starka funderingar på att ringa färdtjänst. Har hört att de även anordnar gruppresor till reducerat pris. Någon annan som är sugen?

Av Olof Södergård - 18 november 2008 22:24

Öhhh...


Ich bin sehr müde.


Jo, nu är jag allt lite småtrött. Känner mig stel som en pinne också. Övervägde under morgonen om jag skulle ge mig ut på en förmiddagsjogg, men kände att det nog var bättre att spara på det lilla krut jag hade till eftermiddagen. Vädret visade sig återigen, som brukligt när det är backe, från sin bästa sida. Blåsigt, regnigt och kallt. Har sällan varit så sugen på att få ge mig ut och springa. Ut kom jag iaf och lunkade över till Å-lab för att möta upp med Karl-Alfred (=spenat) samt "Don't break my nails" - Bambi. Vi var ett motiverat gäng som så sakteliga rörde sig bortåt mot backen för en omgång av 2x8x300m. Kände mig som sagt otroligt stel och stram i baksidorna från gårdagen. Extrem träningsvärk som gjorde att steget var något förkortat samt hämmat. Jag valde därför att inte trycka på för fulla muggar, vilket ju ej heller gick! Spenat fick således segla iväg en smula (bra för hans machoego) och jag kamperade någon/några meter framför Bambi. Sent om sider, under de 3 sista, så hade muskulaturen mjukats upp en aning och lite högre fart gick att hålla. Snittet har jag ej orkat räkna ut och kommer ej heller att göra det. Var tämligen värdelöst. Tror dock ändå att det var bra att genomföra. Ger ju styrka och teknik. Flåset tränar man på andra sätt. Blev väl en ~15-16k. Snittpuls 143 och max 180. Spenaten och jag belönade oss själva med en välbehövlig bastu efteråt för att tina upp större delen av kroppen. Bra skit.


Nu är jag väldigt trött i både kropp och knopp så lite sleepy-time är välkommet. Imorgon börjar förövrigt denna termins VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Kan liknas vid praktik. Skall vara på en högstadieskola här på ön fram till jul. Återstår att se hur detta påverkar träningsvardagen.


Nedan ser ni en bildserie på ett överslag över plint. En av dessa personer är jag och den andra är Gymnastikdirektör Tage. Vem är vem? -samt vem är snärtigast? En tuff nöt att knäcka.

Av Olof Södergård - 17 november 2008 21:09

Yo.


Sovmorgon imorse. Inte varje dag. Var najs att få snooza. Mmmm...


Begav mig in till skolan ganska så omgående efter uppvaknande för att sticka ut på en förmiddagstur med Good Charlotte aka Bambi. Samma 10k som i fredags fast aningens snabbare idag, ca48min. Härligt bitande kyla samt ett wunderbart solsken som lyste upp och gjorde det mer behagligt. Snittpulsen landade på134 och maxet blev en spik på 213 (kraftledning el dyl.), ej så importante. Lite makrill och råris på det för att sedan hoppa trampolin i några timmar. Bra studs i dem där kan jag intyga.


Sedan avfärd tillbaka mot Bosön för ett nytt pass. Nu skulle det sprintas 50metare. Genomled den sedvanliga uppvärmningen med dess mongolöpskolningar. Tog iaf inte lika lång tid som förra gången. Kanske endast 30min nu. Därefter började huvudpasset, 2x6x50m, gåvila tillbaka, SP5', på cirka 85-90%. Sista 30m var "flygande 30" med eltid. Förra och första gången jag körde detta (ca3veckor sedan) var jag rejält akterseglad av Bambi, men nu hade något hänt. Hade svårt att komma under 4.00 förra gången och nu inledde jag med 3.98 (Bambi 4.07) med lätthet. För varje intervall sjönk tiden och jag var ständigt före Bambi som blev allt mer förbryllad. De två sista var de snabbaste med 3.79 Kände mig jäkligt nöjd med mig själv efteråt, samt att jag hade tvålat dit Bambi big-time. Hon var tämligen knäckt, hehe. Då jag alltid har varit katastrofalt värdelös på att få upp farten snabbt var detta ett positivt besked. Det kanske är så att all styrka och alla backar som plogats gett effekt. Bara att köra vidare och se var det slutar. Spännande indeed. Kan tillägga att passet kördes i vanliga skor (Puma roadracer 3), och inga spikar whatsoever.


En sejour mage/rygg tog vi oss igenom också. Medicinbollsdrängning, mongoövningar mm. Sista övningen var att en skulle sitta på en pallplint med benen uppe i luften, samtidigt som den andre kastade en medicinboll i olika riktningar mot denne. Bra övning som brände i absen. Bambi började dock jama om att kasta mer försiktigt (läs lösare) så att hon inte skulle förstöra sina naglar. Säger bara: OMG!! Ignorerade givetvis detta tilltag från hennes sida att försöka mesa till träningen och lyckades ha av minst två naglar iaf. Lite planka och nedjogg på det så var vi nöjda för dagen. Räknar med extrem träningsvärk i hamstrings imorgon och/eller på onsdag.


Drömmer fortfarande om varmare breddgrader. Kanske att man kan åka iväg någonstans i vår iaf. Få lapa sol på beachen mellan träningspassen...mmmm...


Av Olof Södergård - 16 november 2008 20:23

Well...


Vaknade upp utvilad och sugen på att springa. Vädret ute var väl aningens bistert, men jag valde att inte fokusera allt för mycket på det. Fick upp värmen efter ca10min då man per automatik jobbar upp pulsen i alla de backar som erbjuds. Blev standard-12an som runda av choice, med 6x4'/45'' som huvudpass. Farten under 4min skulle ligga på ungefärlig tröskelansträngning. Går ej att säga exakt vilken fart det är då kuperingen avgör vilket tempo man kan hålla. Dock så ska ansträngningsnivån vara densamma genom hela passet...är tanken. Var längesedan jag körde dessa och valde att göra en light-variant med endast 6 repetitioner. Brukar svara väldigt bra på denna typ av träning och kör oftast 8-10st reps vilket ger >32-40min i god fart. Jaja, fläskade mig igenom alla intervallerna i en kanske lite väl optimistisk fart. Snittpulser på intv: 160, 160, 162, 166, 170, 171. De första tre går på relativt flacka bitar medan de sista är tämligen kuperade. Kändes väl ändå ganska hyfsat må jag säga. Fick lite mer inspiration under passets gång då snöflingorna började falla från himlen. Att springa i snöfall är inget som stör mig det minsta (bortsett från att vissa visuella problem kan uppstå), men regn däremot, blä. Så det var ett välkommet inslag. Kan också meddela att det var slirigt i spåren, geggamojja i svängarna.


Efter en stunds återupptinande stack jag och Laser ned till gymmet för en kortare sejour. Mest prehabstyrka för ben. Var ganska lugnt och stillsamt i hallen så som brukligt en söndageftermiddag, bortsett från ett gäng kvasiidrottare i form av amerikanska (svenska) fotbollsspelare. Fascinerande syn. Vilka atleter. Hälften av dem är lätt korpulenta och de är ej blyga att visa det heller då deras dresscode verkar vara - bar överkropp. Skulle nog inte klassa dessa individer som idrottsmän. No offense. Det verkar också som att man måste vara väldigt macho för att passa in. En stor flock alfahannar som grymtar och slår sig för bröstet, samt säkerligen tycker att "jag är jävligt ball för jag 'utövar' american football". Mycket taktik och lite praktik, snarare. En intressant parantes är att instruktionerna sker på engelska. Varför? Diskuterade också med Laser om varifrån rekryteringen kan tänkas ske och kom fram till att det möjligtvis kunde vara sk "gymkillar" som ville ha en tillhörighet, vara med i en grupp, och samtidigt kunna fortsätta biffa sina citymuskler. Jaja, om de tycker att det är kul så vem är då jag att fördöma. Jag är ingen stor förespråkare för ökat användande av jantelagen, men hos dessa grupper skulle det nog göra rätt gott ändå. Ta ned dem på jorden en aning.


Fridens

Av Olof Södergård - 15 november 2008 21:25

Ännu en dag som fördrivit utan att egentligen ha något betydelsefullt innehåll. Ingen träning har bedrivits. Vilar för vilandets skull. Var in och kikade på Tömilen som min klubb arrangerade. Fick chans att snacka lite med några klubbisar samt andra löparkamrater som man ej träffar allt för ofta. Passade även på att skrika lite på Spenat som sprang 5:an.


Gick sedan till PrisXtra och införskaffade ett stycke lösgodis till det humana priset 39kr/kg. Efter det flanerade jag ned mot innerstaden där bland annat Addnature och Runners'store besöktes. Efter lite allmänt slökonsumerande styrdes kosan så åter hemåt igen för att inmundiga en buffe på bosön. Plus i kanten för den välsmakande broccolin som serverades, och givetvis chokladpuddingen (men det är ju underförstått).


Fick efter maten ett kraftigt infall av trötthet som fortfarande, i skrivande stund, sitter i. Blir därför ett tidigt godnatt. Känns som att jag har en del timmar sömn att ta igen från den gångna veckan. En släng av melankoli och dekadens flög även över mig under dagen. Har mina aningar om varför. Det bästa botemedlet mot detta är nog att lyssna på mer feel good-musik samt att träna mer och hårdare. Brukar nollställa hjärnan bra. Låt oss hoppas att det fungerar så att inte likgiltighetens händer får ett fast grepp om mig.


Av Olof Södergård - 14 november 2008 22:31

Först vill jag bara meddela alla ovetande därute om att det idag är ostkakans dag. Hoppas nu ni alla har firat detta på bästa sätt. Jag kan väl iaf säga att jag har gjort det. Då det var ett specialerbjudande på ICA-Rudboda så var man ju så illa tvungen att slå till. Blev 600g ostkaka rätt ned i ventrikeln på ca15min. Kan väl ej påstå att jag mår särdeles väl just nu, men det är sekundärt.


Nåväl. Dagen inleddes allt som oftast med en gristidig uppstigning då jag var "tvungen" att befinna mig på skolan vid 0730. Det var således dags för Simskola, del 2 av 3. Kidsen skötte sig dock bra bortsett från den något ansträngande ljudnivån. Kunde ana vissa tendenser hos dem att de blev någon promille bättre på att ryggcrawla än de var innan. Fick sedan ett meddelande från Bambi att hon ville ut och rastas. Sagt och gjort så blev det, ganska omgående, en tur runt Norra Djurgården om ca10k. Tempot var mkt lugnt då både jag och sällskapet var påfallande sega. Dock skönt med en liten svängom ute i den fagra naturen. Snittpuls 127 och max 149.


Eftermiddagen bjöd på en trevlig lektion i juldanser. Efter ca90min hoppande och skuttande till livemusik (i form av en violin) och med klassiker såsom "Vi äro musikanter", var man allt lite mör. Tanken efter det var att ge sig på lite backar igen. Svidade om och knatade över till Spenaten på labbet i ett nu tilltagande skitväder med regn som bas. Väl där deklarerar Spenat att han ej är överdrivet sugen på att uppleva misär och erbjuder istället lite löpbandsintervaller på övervåningen. Jag är inte sen att haka på. Värmer upp lite lätt i ca13min, löpband varvat med cykel. Kändes mkt flåsigt på den låga farten som var. Därefter ca5min i 3.43-fart, lite vila och sedan 4x3min/3min med 3.5graders lutning på någon fart som jag ej kommer ihåg. Var segt att springa uppför. Brände allt lite i låren och pumpen fick sitt också. Avslutade med ett maxtest där tyvärr masken glappade efter 2.45min vilket resulterade i sjunkande värden. Jobbigt var det i vilket fall som helst. Maxet höll på i ca5min innan jag avbröt. Kan ju inte påstå att jag känner mig i toppslag direkt, men återigen, det är bara november. Det finns gott om tid att träna skiten ur sig. Totalt blev det ca10k med en toppnotering av pulsen på 187. Bör gå att pressa upp lite till. Btw: hatar löpband. Går ju inte att springa avslappnat på för fem öre.


Som avslutning bjuder jag på en mycket vacker låt som jag har återfunnit. Väcker lite känslor och tankar. Ja, så även jag har en blödig sida.

Av Olof Södergård - 13 november 2008 22:12

Aningens tidigare post. Tyder på personlig utveckling. Lagade dessutom lunchlådan redan nu ikväll vilket inte händer ofta. Blev dessutom en ganska exklusiv sådan innefattandes råris, kyckling, jågurt, röd pesto samt solroskärnor. Mmmmm...


En dag jag snabbt kommer glömma då den var tämligen händelselös. Det som genomsyrade dagen var min extrema trötthet. Skulle nog kunna jämföras med en sengångare. På schemat var det dans/gympa som både började och avslutade tortyren. Däremellan en sejour gymnastik. Buggen var nog det som iaf var roligast att genomföra. Lite fart och en schysst mellanstadiediscokänsla då vi bla dansade till tonerna av Black Jack's gamla dänga "Inget stoppar oss nu". En klassiker som underlättar svängandet av de lurviga.


Blev nada träning då jag kände att det inte var lönt. Har en planerad återhämtningsvecka, samt att det fortfarande är långt kvar till säsongen. Det är alltså ingen mening att stressa och ploga km bara för sakens skull. Imorgon blir det iaf träning i någon slags form.


Kvällens video blir "Yeah Yeah Yeahs - Gold Lion". Trevlig och medryckande kreation. Lyssna och digga.

Ovido - Quiz & Flashcards